↑ Terug naar Meer over Flash back!

Geschiedenis

In den Beginne…….

Het is november 1994, 4 einddertigers komen elkaar na een kerkdienst tegen, waarvan de dienst werd opgeluisterd door een jongerenkoor. Zij kennen elkaar nog van enkele jaren daarvoor, toen zij zelf ook deel uit maakten van dat koor. Zij raken in gesprek en zijn het er over eens dat het toch wel heel leuk was om op zo’n manier met elkaar met muziek bezig te zijn. Maar de tijd van een jongerenkoor zijn ze toch wel ontgroeid.

Een maand later komen zij elkaar met Kerstmis weer tegen en het gesprek komt weer op het zelfde onderwerp. Gezegd wordt dat er eigenlijk een koor zou moeten zijn voor de 30 en 40 jarigen. Maar er moet dan geen binding zijn met een kerk of wat voor organisatie dan ook. Gewoon met elkaar op een gezellige en ontspannen manier met muziek bezig zijn. Maar dat is er niet in Leidschendam en omgeving.

Al pratend wordt er geopperd: als het er niet is, waarom beginnen we dan zelf niet met zo’n koor. Dit leidde er toe dat de vier begin 1995 een avondje bij elkaar kwamen om dat idee verder uit te werken.

Zeggen dat je met een koor wil beginnen is één, het daadwerkelijk beginnen is van een geheel andere orde. Als je alles op een rijtje gaat zetten blijkt dat het nog niet zo simpel is. Geen van de vier heeft een muzikale achtergrond. Er komt heel wat bij kijken. Tenslotte met vier mensen heb je geen koor maar en kwartet. Dus met brainstormen wie er nog meer mee zouden kunnen doen en die gaan benaderen. Muziek en begeleiding zijn ook heel handig, want een koor dat geen muziek heeft klinkt niet. Dan kom je van zelf bij het onderwerp repertoire. Wat voor muziek wil je gaan zingen. Kerkmuziek was op voorhand al uitgesloten, maar stijl muziek sprak wel aan. De keuze werd gemaakt voor een beetje jeugdsentiment: 60er- en 70er-jaren, aangevuld met musical en dergelijke. Wat betreft de begeleiding zou het heel leuk zijn als er life muziek gemaakt kon worden, met andere woorden een begeleidingsbandje. Hiermee werd bedoeld niet een (cassette)bandje maar een combo met echte instrumentalisten. Nog meer mensen zoeken die iemand wisten of zij iemand in hun omgeving kenden die het leuk zouden vinden om een beginnend koor te begeleiden. Wat heb je zoal nodig? Gedacht werd in de eerste instantie aan een toetsenist, later aangevuld met bijvoorbeeld een drummer, gistrist, bassist en dergelijke. Als het niet zou lukken dan konden we altijd nog terugvallen op cassettebandjes (waar die vandaan moesten komen was weer een ander probleem).

Dan is het handig als een koor ook een dirigent heeft. Waar haal je die vandaan? Gelukkig kende een van de vier de oude dirigent van dat jongerenkoor (het was een volle neef) en zou die vragen of hij geïnteresseerd was.

Als dat zou lukken dan was er een basis (koorleden en dirigent), maar dan ben je er nog niet. Een repetitieruimte is ook heel handig. Tenslotte kan je het je buren niet aandoen, om wekelijks in je huiskamer met een bandje en een koor te gaan staan repeteren. Nog meer uitzoekwerk.

Aan het eind van die avond ging dus iedereen naar huis met een heel pakket werk. Er werd een afspraak gemaakt om op korte termijn weer bij elkaar te komen en de eerste resultaten met elkaar te bespreken.

Om een lang verhaal kort te maken: binnen enkele weken was het gelukt om een kleine 20 koorleden, een dirigent, een toetsenist, bassist/gitarist enthousiast te maken voor het idee en was er een repetitieruimte gevonden.

Maar voor niets gaat de zon op, we konden met heel weinig middelen toe maar geld was er wel nodig: zaalhuur, muziek etc. De dirigent en de musici waren gelukkig gratis. Er moest dus een organisatie neergezet gaan worden, met ander woorden: er werd een vereniging opgericht, met statuten, en er werd een contributie vastgesteld. Bijkomend voordeel was dat je dan officieel bestond en bij de gemeente een startersubsidie kon aanvragen.

Op 27 maart 1995 was de eerste bijeenkomst en op 3 april de eerste repetitie.

En zo is het begonnen.